İnşaat Teknolojisi Alanı

09.12.2012 4280

Günümüzde Tek Katlı Yapılardan Gökdelenlere Kadar Bina Yapıları; Barajlardan Otoyollara, Fabrikalardan Asma Köprülere Kadar Değişik Amaçlara Hizmet Eden Yapılar Modern Yapı Teknolojisi Kullanılarak İnşa Edilmektedir. Ülkemizde Ekonominin Sanayiye Dönmesi İle Birlikte Ortaya Çıkan Sosyo-Ekonomik Değişimler, Fabrikalarda Çalışanların Sayısının Artmasına, Şehirleşme Ve Göçün Hızlanmasına Neden Olmuştur. Bu Durum İnşaat Sektöründe Konut Yapımcılığını Hızlandırmış, Bu Alanda Sektöre Önemli Bir Boyut Kazandırmıştır. İnşaat Sektörü İle İlgili Olan Bu Alanda Yer Alan Meslek Dalları:

Yapı Yüzey Kaplamacılığı:

Sıvacılık, Döşeme Kaplamacılığı Ve Sıva, Seramik, Mermer Çizimi Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Sıvacılık, Seramik Ve Mermer Kaplamacılığı Konusunda Yeterliği Olan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Harıta Ve Kadastroculuk:

Harita Ve Kadastroculuk İle İlgili Arazi Ölçümleri Ve Harita Çizimi Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Harita Mühendisi Veya Teknikerinin Denetiminde, Yeryüzünün Tümünü Veya Belirli Bir Kısmının Coğrafî Yapısını, İmar, İskân, Bayındırlık Durumunu Dikkate Alarak Belirli Bir Oran Dâhilinde Ölçekli Kâğıt Üzerine Özel İşaretler Kullanarak Çizen Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Mımarı Yapı Teknık Ressamlığı:

Mimari Yapı Teknik Ressamlığında Proje Çizimi, Röleve Ve Maket Yapma Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar İnşaat Teknolojisi Alanında Mimarî Proje Çizimi, Röleve Ve Maket Yapma Konusunda Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Statık Yapı Teknık Ressamlığı:

Statik Yapı Teknik Ressamlığında Proje Çizimi Konusunda Yeterliliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Dal Programıdır. Bu Eğitimi Alanlar İnşaat Teknolojisi Alanında Statik Proje Çizimi Konusunda Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Yapı Laboratuarı:

Yapı Laboratuvar Teknisyenliği, Yapının İnşası Sürecinde İnşaata Ait Agrega, Çimento, Beton Ve Zemin Deneylerinin Yapılması Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Yapının İnşası Sürecinde İnşaata Ait Agrega, Çimento, Beton Ve Zemin Deneylerini Yapan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Ahşap Doğrama Ve Kaplamacılık:

Ahşap Doğrama Ve Kaplamacılığı, Yapılara Ait Doğrama, Kaplama Ve Çizim İşlerini Yapma Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Yapılara Ait Doğrama, Kaplama Ve Çizim İşlerini Yapma Konusunda Yetkinliği Olan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Pvc Doğrama İmalat Ve Montajcılığı:

Plastik Doğrama İmalât Ve Montajcılığı; PVC Doğramaların Çizim, İmalat Ve Montajı İle İlgili İşlemlerin Yapılması Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar PVC Doğramaların Çizim, İmalât Ve Montajı İle İlgili İşlemlerini Yapan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Betonarme Demır, Kalıp Ve Çatıcılık:

Betonarme Demir, Kalıp Ve Çatıcılık, Betonarme Kalıp, Ahşap Çatı Ve Çizim Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Beton Dökmek İçin Ahşap, Plastik Veya Metalden Kalıplar Hazırlayan, Kalıpları İnşaat Alanında Projeye Uygun Yerlere Yerleştirerek Betonu Kalıba Döken Ve Çatı Uygulamalarını Yapan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Yapı Dekorasyonculuğu:

Yapıda Boya, Alçı Dekorasyon Ve Kartonpiyercilik Ve Renk Tasarımı, Alçı Dekorasyon Çizimi Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Dal Programıdır. Bu Eğitimi Alanlar Yapıda Boya, Alçı Dekorasyon Ve Kartonpiyercilik Ve Renk Tasarımı, Alçı Dekorasyon Çizimi Konusunda Bilgi Ve Beceriye Sahip Olan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Yapı Yalıtımcılığı:

Yapıda Yalıtım Ve Yalıtım Detay Çizimleri Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Yapının Ekonomik Ömrünün Uzatılması, Tasarruf Sağlanması Ve Yaşam Konforunun Artırılması Amacına Yönelik Olarak Isı, Su, Ses Ve Yangın Yalıtımı Uygulamalarına İlişkin İşlemleri Yapma Bilgi Ve Becerisine Sahip Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Duvarcılık:

Yapıda Duvarcılık Ve Duvar Çizimleri Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Bir Binanın Duvar, Bölme, Kemer, Şömine, Baca Vb. Bölümlerini Tuğla, Briket, Taş Vb. Malzemelerle Örerek Yapan Ve Onaran Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Restorasyon:

Restorasyon, Ahşap-Kâgir Restorasyonu Röleve Yapma Ve Proje Çizimleri Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Dalıdır. Tarihi Anıt Kavramı Yalnız Büyük Sanat Eserlerinin Değil Ayrıca Zamanla Kültürel Anıtların Korunması Ve Onarımı Anlam Kazanmış Daha Basit Eserleri De Kapsadığından Bunların Onarılmasında Amaç Onların Bir Sonraki Nesillere Aktarılmasıdır. Bu Eğitimi Alanlar Bu İşlemleri Yapma Bilgi Ve Becerisine Sahip Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

İç Mekân Teknık Ressamlığı:

İç Mekân Teknik Ressamlığında İç Mekân Proje Çizimi Ve Röleve Yapma Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Dal Programıdır. Bu Eğitimi Alanlar Mekân Düzenlemeleri (Tefriş) İle İlgili Tasarımı Ve Çizim İşlerini Yapma Konusunda Yetkinliği Olan Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

Çelık Yapı Teknık Ressamlığı:

Çelik Yapı Teknik Ressamlığında Çelik Yapı Proje Çizimi, Röleve Yapma Konusunda Yeterliklerini Kazandırmaya Yönelik Eğitim Ve Öğretim Verilen Daldır. Bu Eğitimi Alanlar Gelişen Teknoloji Ve Büyük Binalara İhtiyaç Duyulması İle Bu Yapıların Çelik Projelerini Çizme Ve Uygulama Konusunda Nitelikli Kişiler Olarak Mezun Olurlar.

İnşaat Teknolojisi Alanından Mezun Olan Öğrenciler, Seçtikleri Dal/Meslekte Kazandıkları Yeterlikler Doğrultusunda;

Devlet Demir Yolları,

Devlet Su İşleri,

Türkiye Cumhuriyeti Karayolları,

Belediyeler,

İller Bankası,

Bayındırlık Hizmetleri,

Havayolları,

Petrol Araştırmaları,

Tapu Kadastro,

Mimarlık Büroları,

İnşaat Mühendisliği Büroları,

Harita Mühendisliği Büroları,

PVC İmalat Ve Montaj Sektörü,

Ahşap Doğrama Ve Kaplamcılık Atölyeleri,

Beton Santralleri,

İnşaat Laboratuvarları ,

Yapımcı İnşaat Firmaları Vb. Yerlerde Çalışabilirler.

15-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-201915-03-2019